Zeleni Čaj

Želite znati više o zelenom čaju ?

zeleni caj1

Blagodati zelenog čaja

Zeleni čaj napitak je kojemu se pripisuje vjerojatno najviše blagotvornih učinaka od svih ostalih vrsta čaja. Još su u drevnoj Kini koristili zeleni čaj u medicinske svrhe kako bi liječili glavobolje i depresije. Danas je znanost potvrdila blagotvorne učinke zelenog čaja sa čvrstim dokazima. Tako je utvrđeno da ova vrsta čaja smanjuje rizik nastanka raka jednjaka za 50%. Sastojci koji se nalaze u ovom čaju suzbijaju djelovanje zloćudnih stanica. Zeleni čaj također smanjuje razine kolesterola i uspostavlja ravnotežu.

Evo nekoliko zdrastvenih stanja kod kojih zeleni čaj pomaže:

 • Rak
 • Artritis
 • Visoki kolesterol
 • Kardiovaskularne bolesti
 • Infekcije i upale
 • Smanjeni imunitet

Zašto je zeleni čaj tako poseban?

Tajna učinkovitosti leži u vrlo jakim antioksidansima koje zeleni čaj sadrži, posebice tzv. EGCG. Zbog ovoga je vrlo uspješan i u eliminiranju štetnih utjecaja pušenja. Tako su antioksidansi u ovom čaju dvostruko jači od onih koji se nalaze u crnom vinu koje je i samo poznato po blagotvornom djelovanju antioksidansa.

Zbog čega je zeleni čaj drugačiji od ostalih čajeva? Jedna od važnijih stvari je i način na koji se lišće zelenog čaja obrađuje. Tako se na primjer crni i oolong čaj prave od fermentiranih listova dok se kod zelenog čaja listovi izlažu pari pa se antioksidansi sačuvaju u puno većoj mjeri.

Ostali pozitivni učinci

Američki su istraživači su putem testiranja utvrdili da zeleni čaj pomaže i kod održavanja primjerene tjelesne težine odnosno mršavljenja. Oni kojima su davali kombinaciju kofeina i zelenog čaja sagorijevali su više kalorija od onih koji su dobivali samo kofein ili placebo. Jedna od zanimljivijih stvari je i da zeleni čaj pomaže u spriječavanju karijesa i kvarenja zuba. To je zbog toga što ima antibakteriološko djelovanje. Ovo svojstvo vrlo je korisno kod raznoraznih površinskih upala pa se danas pojavljuju proizvodi koji sadrže sastojke zelenog čaja,a koji su namijenjeni održavanju kvalitete kože. Tako se proizvode parfemi i kreme sa sastojcima ovog čaja.

Negativni efekt

Jedna od stvari koje se često navode kao negativni aspekt ispijanja ovog napitka jest nesanica. Naime zeleni čaj ima određene količine kofeina pa zbog toga pojačava osjete i smanjuje potrebu za spavanjem. Možda vam se ovo i ne čini tako strašnim. Međutim ukoliko pijete dosta šalica svaki dan, kofein se gomila u organizmu pa i efekt nespavanja postaje veći.

Koliko zelenog čaja piti?

Na ovo pitanje razni stručnjaci daju razne odgovore. Tako japansko istraživanje govori da su oni koji su pili deset šalica ovog čaja svaki dan bili zaštićeni od opasnosti nastajanja rakak za oko tri godine dulje od onih koji su pili manje od 3 šalice dnevno. S druge strane u Americi su istraživanja utvrdila da one osobe koje piju četiri i više šalica dnevno imaju znatno bolje stanje u pogledu opasnosti od reumatoidnog artritisa. U Japanu su također provodili istraživanja koja su govorila da oni koji piju više od pet šalica dnevno imaju puno manju opasnost od širenja raka dojke. Dakle bilo je raznih istraživanja na ovu temu a kao zaključak se može reći da je 4 i više šalica dnevno vrlo blagotvorno po zdravlje čovjeka u pogledu stanja raznih organa i spriječavanja bolesti.

Kako skuhati savršenu šalicu zelenog čaja?

Mnogi misle da što je čaj jači, da je to i bolje. Međutim, ne treba pretjerivati. Prejaki čaj mogao bi ispuštati previše tzv. polifenola što bi moglo poremetiti sam ukus čaja.

Zeleni čaj - Priprema

Kako skuhati savršenu šalicu?

 • Stavite 1 vrećicu u jednu šalicu, odnosno dvije manje žličice ako se čaj ne nalazi u vrećicama
 • Kuhajte vodu dok ne uzavri
 • Ostavite vodu da stoji 1 minutu
 • Ulijte zatim vodu u šalicu koja sadrži vrećicu zelenog čaja
 • Ostavite oko 3 minute i ne pijte čaj prije nego to vrijeme protekne
 • Iako većina voli piti vrući čaj, zeleni čaj je najbolji kada se ostavi dodatne 3 minute da se hladi

Uživajte u ispijanju ovog zdravog napitka!

Kako napisati nešto i zaraditi 100 USD po objavljenom tekstu

Freemail.net.hr

 


zeleni čaj zdravlje zeleni čaj dijeta zeleni čaj forum zeleni čaj kofein ljekovito bilje zeleni sok

 

Zeleni čaj i mršavljenje

Zeleni čaj i trudnoća

Zeleni čaj i tlak

Zeleni čaj i smanjivanje kolesterola

Zeleni čaj i akne

Share on Facebook 

Video: Tihomir Purda - Ja sam Hajdukovac